Πώς συγκρίνεις τον καπιταλισμό με το κομμουνισμό;

Γίνεται το ερώτημα: Πώς συγκρίνεις τον καπιταλισμό με το κομμουνισμό;

Κι έρχεται η απάντηση: Ανοίγεις τη μπάρα του τείχους του Βερολίνου μετά από 40 χρόνια κομμουνισμού και κοιτάς προς τα πού τρέχει το πλήθος.

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου υπήρξε εμβληματική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία, σηματοδοτώντας το τέλος μιας περιόδου διαίρεσης της ηπείρου. Το Τείχος του Βερολίνου χώριζε στα δύο τη Γερμανία και την Ευρώπη από το 1961 έως το 1989. Μετά την πτώση του Τείχους, τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1989, κομμάτια του μεταφέρθηκαν μόνιμα σε διάφορα μέρη του κόσμου, σύμβολα και υπενθυμίσεις του πόσο σημαντική είναι η ενότητα απέναντι στη διαίρεση.

Το Τείχος του Βερολίνου ήταν ένα φυσικό και ιδεολογικό φράγμα που χώρισε το Ανατολικό από το Δυτικό Βερολίνο για 28 χρόνια. Κατασκευασμένο από την κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας, το Τείχος ήταν εκεί για να εμποδίζει τους πολίτες από το να αποδράσουν προς τη Δυτική Γερμανία. Η πτώση του τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1989 άνοιξε τον δρόμο για την επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας έναν χρόνο αργότερα. Πριν περάσουν δυο χρόνια, είχαν καταρρεύσει όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα στην Ευρώπη και ήταν ανοικτός πλέον ο δρόμος για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέες χώρες το 1995, το 2004, το 2007 και το 2013.

Σχετικά άρθρα: