Ράμα: «Ο Πρόεδρος Βούτσιτς και εγώ έχουμε ισχυρές θέσεις με εντελώς διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου»

Ράμα: «Ο Πρόεδρος Βούτσιτς και εγώ έχουμε ισχυρές θέσεις με εντελώς διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου»

«Ο Πρόεδρος Βούτσιτς και εγώ έχουμε πάντα πολύ ισχυρές θέσεις με εντελώς διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο αποκαλεί Κόσοβο και Μετόχια», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι του Μαυροβουνίου.

Ο Ράμα επεσήμανε ότι για αυτόν «Το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα ελεύθερο, δημοκρατικό, κυρίαρχο κράτος».

 «Αλλά αν η κατάσταση είναι έτσι αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι εν τω μεταξύ τα πράγματα, ξέρετε, προχωρούν, αλλάζουν. Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σιγά – σιγά, αλλά, προχωρούν.  Παλαιότερα δεν είχαμε ποτέ επικοινωνία και ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι Σέρβοι και Αλβανοί θα μπορούσαν να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι. Άρα, έχουμε ακόμη χρόνο, θα πάρει χρόνο, αλλά δεν πειράζει», είπε ο Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφέρθηκε και στη δήλωση του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Νταβός.

«Είδα την τελευταία δήλωση του Προέδρου Βούτσιτς από το Νταβός και νομίζω ότι ήταν αρκετά αξιοσέβαστη, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο που εξέφρασε την ανάγκη να προχωρήσει. Φυσικά με τον πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τρόπο επικοινωνίας του, αλλά έδειξε σεβασμό», σχολίασε ο Ράμα.

Ο Ράμα λέει για το γεγονός ότι έχει καλές σχέσεις με τους  Αμπάζοβιτς (πρωθυπουργό) και τον Τζουκάνοβιτς (πρόεδρο) του Μαυροβουνίου, καθώς και με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Αλμπίν Κούρτι, παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ τους.

«Ακούστε, ο Milo (Τζουκάνοβιτς) επιτίθεται στον Ντριτάν (Αμπάζοβιτς), δεν ξέρω αν επιτίθεται στον Μίλο ή όχι, αλλά υποθέτω ότι ναι, αν και ο Ντριτάν έχει πολύ μεγαλύτερη εμμονή με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα ως ένα φαινόμενο που πρέπει να εξαλειφθεί από την κοινωνία του Μαυροβουνίου.

Μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου υπάρχουν πολλές (φραστικές) επιθέσεις, οι οποίες μερικές φορές είναι ακόμη και σοβαρές, αλλά δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα ασπρόμαυρα.

Ο Μίλο είναι φίλος και θα είναι πάντα φίλος

«Ναι, τον στήριξα σε μια δύσκολη στιγμή, γιατί υποστήριξε τότε την πολυεθνική συνεργασία… Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να πω με βάση τα δεδομένα ότι ο Ντριτάν είναι φαινόμενο. Είναι απίστευτος, φαινόμενο στην περιοχή, στην πολιτική. Είναι, κατά τη γνώμη μου, ο μόνος, αν δεν κάνω λάθος, που κατάφερε να δημιουργήσει ένα κίνημα που έχει στο κέντρο του πολίτες, πολυεθνικό, ανοιχτό σε όλους».

Όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει για την περιοχή ότι το Μαυροβούνιο απέκτησε για πρώτη φορά πρωθυπουργό με αλβανική εθνικότητα, ο Ράμα είπε.

«Όχι μόνο είναι ο πρώτος Αλβανός που έγινε πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, αλλά είναι επίσης ο πρώτος πρωθυπουργός που πραγματικά δεν διστάζει να πει ότι είναι Αλβανός, επειδή πιστεύει και ενεργεί βάση της πεποίθησής του ότι είναι πολίτης του Μαυροβουνίου και ο τρόπος με τον οποίο η σερβική κοινότητα τον προσεγγίζει ως Αλβανό, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ορισμένα άλυτα ζητήματα είναι γενναίος, αλλά πάνω από όλα είναι αξιοθαύμαστος, γιατί το κάνει να μην έχει κενό μεταξύ αυτού που λέει και αυτού που κάνει, κάτι που δεν είναι πολύ συνηθισμένο στην πολιτική και στη ζωή».

Σχετικά άρθρα: