Ράμα: «Στα Δ. Βαλκάνια η ρωσική επιρροή είναι πραγματική»

Ράμα: «Στα Δ. Βαλκάνια η ρωσική επιρροή είναι πραγματική»

Σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Τετάρτη, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι η ρωσική επιρροή στην περιοχή είναι πραγματική, σημειώνοντας ότι η Σερβία δεν έχει ακόμη ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις σε όλο το μπλοκ κατά της Ρωσίας.

Η Σερβία έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις για επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της ΕΕ και των κρατών μελών και υποψήφιων χωρών. Εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και με ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, έχουν επίσης υπάρξει πολλαπλές φιλορωσικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Βελιγραδίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος.

«Πρέπει να είμαστε μαζί, είναι πολύ σημαντικό ότι η Σερβία συμμετέχει μέχρι στιγμής, όχι πλήρως, όπου μιλάμε για κυρώσεις», δήλωσε ο Ράμα.

Πρόσθεσε ότι ο ρωσικός κίνδυνος και η ρωσική επιρροή είναι πραγματικές σε πολλές χώρες.

«Στην Αλβανία, κανείς δεν θέλει να ξέρει πια για τη Ρωσία, επειδή είχαν τον Στάλιν μέχρι το 90. Τον ξεφορτώθηκαν πριν, τώρα μπαίνει από την πίσω πόρτα, γι’ αυτό η περιοχή πρέπει να κρατηθεί ενωμένη και να παραμείνει ενωμένη, μαζί με την περιοχή», είπε.

Ο ίδιος πίεσε και πάλι για μεγαλύτερη ένταξη της περιοχής στην Ένωση, συγκεκριμένα, «μηχανισμούς προσέγγισης που δεν εξαρτώνται από μεμονωμένα καθήκοντα».

Όσον αφορά το θέμα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα την Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ράμα δήλωσε ότι ήταν μια μεγάλη επιτυχία.

«Οι «Θεοί της ΕΕ» χαμογελούσαν στα Τίρανα, πολλές φορές καλύτερα από ό,τι συγκεντρώνονται στις μεγάλες και καταθλιπτικές πρωτεύουσες», είπε.

«Όταν κάποιος με ρώτησε, τι μπορεί να φέρει η Αλβανία στην Ευρώπη; Του είπα ότι μπορούμε να φέρουμε χαμόγελα και χθες, φέραμε χαμόγελα. Είδατε τα πρόσωπά τους χθες;» συνέχισε.

Στο εξώφυλλο: «Πρέπει να είμαστε μαζί, είναι πολύ σημαντικό ότι η Σερβία συμμετέχει μέχρι στιγμής, όχι πλήρως, όπου μιλάμε για κυρώσεις», δήλωσε ο Ράμα. [Shutterstock/Alexandros Michailidis]

euractiv.gr

Σχετικά άρθρα: