Σημαντική η συνάντηση των δημάρχων Δρόπολης – Πωγωνίου και Φοινίκης με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Σύμβαση-Πλαίσιο περί προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων

Σημαντική η συνάντηση των δημάρχων Δρόπολης – Πωγωνίου και Φοινίκης με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Σύμβαση-Πλαίσιο περί προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων

Εποικοδομητική και άκρως σημαντική υπήρξε η συνάντηση του Προέδρου του Κόμματος των Ελλήνων και δημάρχου Φοινικαίων, Χρήστου Κίτσου, καθώς και του δημάρχου Δρόπολης, Δημήτρη Τόλη στην 5η Έκθεση Επιθεώρησης, με τους Mr. Petro Aguilera Cortes, Mr Oliver Loode, Mr Mikko Puumalainen, εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Επίβλεψης για την Σύμβαση Πλαίσιο Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων, του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022, στον δήμο Δρόπολης.

Αναφορικά με την 5η έκθεση, της οποίας το πόρισμα και οι συστάσεις αναμένονται να εκδοθούν το ερχόμενο έτος, από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης, συζητήθηκαν φλέγοντα θέματα που αφορούν άμεσα και έμμεσα την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε η συζήτηση του νόμου με Ν.96/2017, ημ. 13.10.2017 “Περί προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην Δημοκρατία της Αλβανίας”. Σε ερώτηση τους εάν απηχεί αλλαγή μετά την έγκριση του εν λόγω νόμου, η απάντηση ήτο αποφατική. Αναφέροντας με ευκρίνεια ότι, η εφαρμοστέα νομοθεσία δεν έχει εγκριθεί όπως προβλέπεται. Με αποτέλεσμα, η έλλειψη των διατάξεων αυτών, να αποφέρει την απαγόρευση της διεξαγωγής συσκέψεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φοινικαίων και στην Ελληνική Γλώσσα, από τον Περιφερειάρχη Αυλώνας. Ενώ απαραίτητη κρίθηκε και η αποσαφήνιση του άνωθεν νόμου περί δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, προκειμένου αυτόβουλα και αβίαστα τα άτομα που ανήκουν στις μειονότητες, να δηλώσουν την πραγματική τους εθνική ταυτότητα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για στην ίδρυση του γραφείου Παιδείας Φοινίκης-Δρόπολης, την θετική απολαβή γνώσεων στην μητρική μας γλώσσα, με αποδέκτες τους δύο μειονοτικούς Δήμους. Μεταξύ άλλων η συζήτηση κινήθηκε στους εκπαιδευτικούς, στα σχολικά κείμενα, την χρήση της γλώσσας στο δημόσιο, στις κοινωνικές υπηρεσίες, κ.α.

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα των υφαρπαγών και των κατάπτυστων δικαστικών αποφάσεων, που “ασελγούν” κατά νόμιμων ιδιοκτητών με πλαστά έγγραφα, στο βωμό της εύκολης οικονομικής λείας, διεφθαρμένων δικαστικών λειτουργών.

Εν συνεχεία, οι δίγλωσσες πινακίδες, οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνοτήτων, η συμμετοχή στην κεντρική πολιτική και στον κρατικό μηχανισμό, η ποσοστιαία συμμετοχή στην Αλβανική Βουλή, η συμμετοχή στον κρατικό μηχανισμό – που αφορούν θέματα της μειονότητας, συζητήθηκαν εκτεταμένα και ζητήθηκαν με πλήρη επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕΜ.

Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο, συζητήθηκε το θέμα της αστυνόμευσης και της ασφάλειας των δημοτών μας, αντικατοπτρίζοντας την πραγματικότητα και την καθημερινότητα μέσα από προβληματικές ρεαλιστικές καταστάσεις της επικαιρότητας.

Σχετικά άρθρα: