Σολτς: «Στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας μεγάλη διάθεση να πετύχουμε το ανέφικτο»

Σολτς: «Στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας μεγάλη διάθεση να πετύχουμε το ανέφικτο»

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος βρέθηκε χθες σε μονοήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η Αλβανία χαιρετίζει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

«Η Αλβανία χαιρετίζει το σχέδιο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο που φέρνει την πολυαναμενόμενη ομαλοποίηση», είπε ο Ράμα.

«Υποθέτω ότι σύντομα θα έχουμε καλά και εποικοδομητικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι.

Ο Σολτς είπε ότι βλέπει «υψηλό βαθμό ετοιμότητας» να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μελλοντικών σχέσεων.

 «Υπάρχει μεγάλη διάθεση να πετύχουμε αυτό που φαινόταν ανέφικτο για πολύ καιρό. Αυτό θα ήταν καλό όχι μόνο για την ειρήνη, αλλά και για την ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας», είπε ο Γερμανός καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Βούτσιτς και ο Κούρτι συζήτησαν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξομάλυνση των σχέσεων στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανακοινώθηκε ότι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τις λεπτομέρειες.

Το σχέδιο δεν προβλέπει επίσημη αμοιβαία αναγνώριση, αλλά προβλέπει την αναγνώριση εγγράφων, και αποδεχόμενη το σχέδιο, η Σερβία συμφωνεί να μην εμποδίσει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς.

Μετά τη συνάντηση, Scholz και Rama ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή της επόμενης συνάντησης μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου τον Οκτώβριο στα Τίρανα.

Ο Γερμανός καγκελάριος έδειξε ότι θα ήθελε «να καλωσορίσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το συντομότερο δυνατό» ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Πρόσθεσε ότι η Αλβανία, η οποία επίσης διαπραγματεύεται την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, σημειώνει καλή «πρόοδο» σε αυτόν τον δρόμο, σημειώνουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Σχετικά άρθρα: