Χαρακόπουλος προς Βορειοηπειρώτες: Κρατήστε τις περιουσίες σας

Χαρακόπουλος προς Βορειοηπειρώτες: Κρατήστε τις περιουσίες σας

Κατά την παρουσία του στην ετήσιο χορό του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο ΠΥΡΡΟΣ» ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αλβανίας που είναι συνδεδεμένος με το κράτος δικαίου και στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βόρεια Ήπειρο.

«”Ελλάς, Ελλάς σκέπασε και μας! Ελλάς, Ελλάς μη μας ξεχνάς.” Τα συγκινητικά αυτά συνθήματα που ακούστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη μαρτυρική Βόρεια Ήπειρο νομίζω ότι εμπεριέχουν όλο τον καημό του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, γιατί οι Βορειοηπειρώτες είναι από τα πιο πολύπαθα κομμάτια του έθνους. Μπορεί να απελευθερώθηκε δύο φορές η Βόρειος Ήπειρος, αλλά δεν αξιώθηκε να ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό, να ενωθεί με την Ελλάδα και όλοι γνωρίζουμε τα δεινά που πέρασαν οι Βορειοηπειρώτες κατά την περίοδο του Ενβέρ Χότζα, του κομμουνισμού στην Αλβανία, την περίοδο της αθεΐας».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τον σύντομο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από τον πρόεδρο του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο ΠΥΡΡΟΣ», κ. Γιάννη Νταγιάκα, στον ετήσιο χορό του Συλλόγου.

Κράτος δικαίου στην Αλβανία

Ο Θεσσαλός πολιτικός απευθυνόμενος στον παριστάμενο πρόεδρο της «Ομόνοιας» κ. Βασίλη Κάγιο ανέφερε «αγαπητέ πρόεδρε της Ομόνοιας, σήμερα μπορεί να ανοίγει μία νέα σελίδα και για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό με τη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Η παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδος, του Κυριάκου Μητσοτάκη, για πρώτη φορά και στη Χειμάρα -όχι μόνο στα χωριά που η Αλβανία αναγνωρίζει επισήμως ότι ανήκουν στις ζώνες που οι συνθήκες καταχωρούν ως μειονοτικά- που είναι μία από τις αρχαιότερες εστίες ελληνισμού στην Ήπειρο, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς την άλλη πλευρά.

Η Ελλάδα επιδιώκει βελτίωση των σχέσεων με τη γειτονική μας χώρα και θέλουμε να στηρίξουμε και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Αλλά, όπως είπα πρόσφατα στον υπουργό Δικαιοσύνης της Αλβανίας που επισκέφθηκε την Βουλή των Ελλήνων και είχαμε μία ανταλλαγή απόψεων, ο ίδιος έχει μία ευθύνη διότι το κλειδί για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από το κράτος δικαίου. Αν η Αλβανία γίνει κράτος δικαίου τότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και ως βορειοηπειρωτικός ελληνισμός. Θα σέβεται τις συνθήκες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα περιουσιακά στοιχεία».

Κρατήστε τις περιουσίες σας

Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «οι περισσότεροι Βορειοηπειρώτες, όταν έπεσαν τα ηλεκτροφόρα σύρματα, έφυγαν και ήρθαν στην Ελλάδα για να βρουν μία καλύτερη μοίρα, λίγοι είναι αυτοί που σήμερα μένουν στη Βόρειο Ήπειρο, στα χωριά μας και φυλάττουν Θερμοπύλες κρατούν την ελληνική σημαία. Πολλοί κάνουν το λάθος και παρομοιάζουν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου με τη θρησκευτική, τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και λένε: αν εδώ στη Θράκη σηκώσουν τουρκική σημαία δεν θα διαμαρτυρηθούμε; Βεβαίως και θα διαμαρτυρηθούμε, αλλά συγχέουμε τα πράγματα, συγκρίνουμε δύο ανόμοια θέματα.

Στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης. Στην Αλβανία έχουμε Εθνική Ελληνική Μειονότητα που έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων να αναρτά και την ελληνική σημαία στις εθνικές επετείους.

Αυτό που θέλω να πω ως μήνυμα προς όλους είναι: μην πουλάτε τα περιουσιακά σας στοιχεία στη Βόρειο Ήπειρο. Κρατήστε τις περιουσίες σας, θα έρθουν καλύτερες μέρες. Και όσο έχουμε τις περιουσίες μας, θα έχουμε τις ρίζες μας και τα δικαιώματά μας και στην Βόρειο Ήπειρο».

Συνταξιοδοτικό ομογενών

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Νταγιάκα κατέληξε λέγοντας «αγαπητέ πρόεδρε, καθόσον με αφορά, ξέρεις ότι ήμουν πάντοτε στο πλευρό του Συλλόγου και στα δίκαια αιτήματα που θέτετε, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο ακόμη και στην κυβέρνηση, την οποία στηρίζω με την ψήφο μου. Πετύχαμε θετικά βήματα για το συνταξιοδοτικό. Εδώ είμαστε να παλέψουμε μαζί και για τα υπόλοιπα. Θέλω να σας συγχαρώ γιατί ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Λάρισας «Ο Πύρρος» είναι από τους πιο δυναμικούς, πιο μαχητικούς νομίζω σε όλη την Ελλάδα και έτσι θέλω να συνεχίσετε. Καλή χρονιά με υγεία, με δύναμη και ειρήνη!».

Στην εκδήλωση τιμήθηκε για το λογοτεχνικό του έργο ο συγγραφέας – ποιητής κ. Β. Παππάς, ο οποίος είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (ΕΛΟΣΥΛ), όπως και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σχετικά άρθρα: