Αμερικανοί φοιτητές: Προτιμούν την Ελλάδα για σπουδές

Αμερικανοί φοιτητές: Προτιμούν την Ελλάδα για σπουδές

Του Απόστολου Λακασά

Η χώρα μας είναι 9η μεταξύ των κρατών που επιλέγουν οι νέοι από τις ΗΠΑ

Στην πρώτη δεκάδα έφθασε η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που επέλεξαν Αμερικανοί για να σπουδάσουν. Δεν είναι μικρό επίτευγμα εάν υπολογίσουμε ότι προηγούνται χώρες με ισχυρή παράδοση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και με σημαντική πρόοδο στο πεδίο της καινοτομίας. Από την άλλη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον υπέροχο καιρό που προσφέρει η χώρα μας για σπουδές –και ιδίως μικρής διάρκειας– σε συνδυασμό με τις άοκνες προσπάθειες που κάνει το ίδρυμα Fulbright στην Eλλάδα για να στήσει ακαδημαϊκές έρευνες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των Ελλήνων που σπουδάζουν στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Institute of International Education (ΙΙΕ) για την κινητικότητα κατά κύριο λόγο φοιτητών, αλλά και πανεπιστημιακών και ερευνητών από τις ΗΠΑ σε άλλες χώρες το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση. Ήλθαν 418 Αμερικανοί φοιτητές. Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν η Ιταλία με 2.193 φοιτητές, η Ισπανία με 2.089 και η Βρετανία με 1.612 φοιτητές. Ακολουθούν η Γαλλία με 1.025 φοιτητές, η Νότιος Κορέα με 977, η Δανία με 622, η Κόστα Ρίκα με 565, το Ισραήλ με 539 και τη δεκάδα κλείνει η Γερμανία με 412 φοιτητές.

Η πανδημία επηρέασε έντονα τις μετακινήσεις και γι’ αυτό οι αριθμοί είναι τώρα μειωμένοι. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το 2018-2019 η Ελλάδα ήταν στη 12η θέση, προσελκύοντας περίπου 6.000 Αμερικανούς φοιτητές. Το 2017-2018 στην Ελλάδα ήλθαν 5.223 Αμερικανοί. Πλέον εκτιμάται ότι μετά και την επιτυχημένη πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το IIE, να έλθουν εκπρόσωποι 30 αμερικανικών ΑΕΙ για να αναζητήσουν συνεργασίες με τα ελληνικά ΑΕΙ –υπολογίζεται ότι «μπήκαν τα θεμέλια» για πάνω από 100 συμφωνίες– θα αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών φοιτητών που θα κάνουν σπουδές στη χώρα μας, αλλά και των Ελλήνων εκεί.

Έλληνες στις ΗΠΑ

Όσον αφορά τους Έλληνες φοιτητές στις ΗΠΑ, παρουσιάζεται αύξηση κατά 6% το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 σε σχέση με το προηγούμενο. Σε αμερικανικά ΑΕΙ σπούδαζαν 2.407 Έλληνες, κυρίως στους τομείς των θετικών επιστημών, της οικονομίας και της νομικής. Η χώρα μας είναι στην 8η θέση στην Ευρώπη και είναι εντυπωσιακό ότι προηγούνται πληθυσμιακά πολύ μεγαλύτερες από εμάς χώρες – Βρετανία, Γερμανία, Τουρκία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία.

Όπως ανέφερε στην «Κ» η διευθύνουσα σύμβουλος του Fulbright στη χώρα μας, Αρτεμις Ζενέτου, «η προβολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ και η επένδυση στην παιδεία βρίσκουν κοινό παρονομαστή στο πρόγραμμα Fulbright, που εδώ και πολλές δεκαετίες δίνει τη δυνατότητα σε Αμερικανούς φοιτητές, ερευνητές και επιστήμονες να επισκεφθούν, να μελετήσουν και να αγαπήσουν την Ελλάδα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με Έλληνες που φοιτούν ή εκπονούν έρευνα στις ΗΠΑ. Από το 1948, όλες αυτές τις δεκαετίες το Fulbright έχει οικοδομήσει μια νοητή γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει συμβάλει σημαντικά στην εδραίωση επιστημονικών συνεργασιών μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η εμπειρία υποτροφιών Fulbright υπήρξε για πολλούς το έναυσμα για μακροχρόνιες συνεργασίες – χτίζοντας σταθερά γέφυρες με ισχυρά θεμέλια για να έχουν διάρκεια και να αποδίδουν καρπούς».

Βεβαίως, οι ακαδημαϊκές και πολιτιστικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ έχουν δομηθεί εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει και συνεχίζουν να διαδραματίζουν ερευνητικοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί με υπερεκατονταετή πορεία στη χώρα μας, όπως είναι η Aμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (American Farm School), το Κολλέγιο Ανατόλια (Anatolia College), το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Deree, το College Year in Athens, το Κολλέγιο Αθηνών. Εκτός από τις σπουδές που παρέχουν στην Ελλάδα, με τα προγράμματά τους φέρνουν προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και διδάσκοντες από μεγάλο αριθμό ΑΕΙ των ΗΠΑ.

Γενικά, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΙΕ, στις ΗΠΑ το 2021-2022 σπούδαζαν 948.519 ξένοι φοιτητές από πάνω από 200 χώρες. Τα σκήπτρα κρατάει η Κίνα, ωστόσο οι αριθμοί της καταγράφουν κάμψη, ενώ ανοδικά κινείται η Ινδία.

kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα: